Spotlight

De beste halfautomaten (koffie) volgens de Consumentenbond 2020

Door site-redactie - Prijs-update: 24 februari 2020 -

Wat is een halfautomatische espressomachine?

Een kopje koffie zetten via een halfautomaat is meer werk dan via een volautomaat. Hier krijg je dan wel een hoop vrijheid en de volledige controle voor terug. Je hebt de mogelijkheid om te spelen met verschillende koffiebonen en de maalgraad hiervan. Daarnaast kun je de doorlooptijd en doorloopsnelheid zelf bepalen. Om de perfecte koffie te zetten via een halfautomaat moet je eerst op zoek naar de juiste koffiebonen. Deze kun je kopen in een supermarkt, of je kunt op zoek naar jouw persoonlijke voorkeur in een koffie speciaalzaak. Deze bonen kun je laten malen of dit kun je thuis doen. Doe de gemalen koffie in het filter en draai deze met de filterhouder stevig onder de machine. Als je nu op de knop drukt, zorgt de machine ervoor dat het water uit het reservoir door de koffie gestuwd wordt. Zet er dus altijd eerst een kopje onder!

De prijzen van een halfautomaat kunnen flink uit elkaar liggen. De Consumentenbond heeft alle halfautomatische espressoapparaten getest, en hier zijn drie winnaars uitgekomen. Een machine is als beste getest en een is gekozen als beste koop. De best geteste halfautomaat is de Solis 115 Grind & Infuse Pro. De beste koop is de Solis Primaroma Type 1010.

De Solis 115 Grind & Infuse Pro is een manuele espressomachine met ingebouwde bonenmaler. Deze geïntegreerde bonenmaler maalt direct in het filter. Er zijn wel veel pogingen nodig om de juiste setting voor de bonenmaler te vinden. De koffie kan handmatig of automatisch gedoseerd worden. Je kunt de maling op 18 standen instellen. Een manometer op het apparaat meet de werkdruk op de koffie, afhankelijk van een te lage of hoge druk kan je de maalgraad van de bonen bijstellen. De machine is daarnaast voorzien van opbergruimte voor accessoires en een stoompijpje om melk op te schuimen.

De Solis Primaroma Type 1010 is verkozen tot beste koop in verband met zijn lage prijs en goede kwaliteit. De kwaliteit is niet de allerbeste van alle machines, maar in vergelijking met de lage prijs verdient hij toch een predicaat. Het is een compacte manuele espressomachine met RVS behuizing. Hij is voorzien van een warmhoudplaatje en een stoompijpje. Een nadeel van het stoompijpje is dat hij geen goede hoek heeft om mee te werken. De filterhouder van de machine is erg makkelijk te bedienen. Als je de machine vergelijkt met andere machines, is hij wel vrij luidruchtig tijdens het koffiezetten.

image: Solis Grind & Infuse Pro 115 Zilver

Solis Grind & Infuse Pro 115 Zilver

Meerdere verkopers
€ 699,-

image: Solis Grind & Infuse Pro 115 Zwart - te koop vanaf: 745,-

Solis Grind & Infuse Pro 115 Zwart

Wehkamp

€ 745,-

image: Solis Primaroma 1010

Solis Primaroma 1010

Meerdere verkopers
€ 149,-

Solis Grind & Infuse Pro 115 Zilver

REVIEW 8.1
image: Solis Grind & Infuse Pro 115 Zilver - te koop vanaf: 699,-
image 0image 1image 2

Consumentenbond Beste uit de Test - De Solis Grind & Infuse Pro 115 heeft een ingebouwde koffiemolen, zodat jij gemakkelijk espresso zet met versgemalen bonen. Giet 250 gram van je favoriete koffiebonen in het reservoir en het ingebouwde kegelmaalwerk doet de rest.

Best Getest: Consumentenbond Beste uit de Test
Top Product:
Aantal kopjes: 2
Koffie: Gemalen koffie
Soorten koffie: Koffie, Espresso, Cappuccino, Latte macchiato

Solis Grind & Infuse Pro 115 Zwart

REVIEW 8.1
image: Solis Grind & Infuse Pro 115 Zwart - te koop vanaf: 745,-
image 0image 1image 2
Wehkamp

Consumentenbond Beste uit de Test - De Solis Grind & Infuse Pro 115 heeft een ingebouwde koffiemolen, zodat jij gemakkelijk espresso zet met versgemalen bonen. Giet 250 gram van je favoriete koffiebonen in het reservoir en het ingebouwde kegelmaalwerk doet de rest.

Best Getest: Consumentenbond Beste uit de Test
Top Product:
Aantal kopjes: 2
Koffie: Gemalen koffie
Soorten koffie: Koffie, Espresso, Cappuccino, Latte macchiato

Solis Primaroma 1010

Consumentenbond Beste Koop Consumentenbond - Met de Solis Primaroma zet je 1 of 2 kopjes koffie in één keer dankzij de meegeleverde filters. Het filter voor 2 kopjes is groter, zodat er meer koffie in past voor het zetten van een grotere hoeveelheid koffie.

Best Getest: Consumentenbond Beste Koop
Top Product:
Aantal kopjes: 2
Koffie: Gemalen koffie
Soorten koffie: Espresso, Cappuccino, Latte macchiato

Hoe test de Consumentenbond koffieapparaten? (met video)

Het testen van huishoudelijke machines

In de test van de Consumentenbond wordt er gekeken naar volautomaten (volledig automatisch), halfautomaten (filterkoffie) en portiesysteem (cups of capsules koffie). Modellen uit alle segmenten worden getest, maar de nadruk ligt wel op machines onder de €2000. Er bestaan veel duurdere machines van bijvoorbeeld Jura, maar de focus wordt gelegd op de huishoudelijke machines. De machines worden getest in een technische test en door een team van een getraind panel.

Technische test en de stappen

De espressomachines krijgen allereerst allemaal een technische test. Hierin wordt de opwarm- en bereidingstijd, de temperatuur, het gebruiksgemak, het energieverbruik, de gelijke hoeveelheid in twee kopjes en het eventueel opschuimen van het melk getest. De machines worden allemaal getest op fabrieksinstellingen. De espresso wordt gezet in onverwarmde keramische kopjes. Bij halfautomaten gebruiken ze 7 gram koffie per kopje, of ze maken gebruik van het meegeleverde maatschepje. Maar, wat houden deze aspecten allemaal precies in?

 • Opwarm- en bereidingstijd: De opwarmtijd moet erg snel zijn, terwijl de bereidingstijd juist minder snel moet zijn. Als de bereidingstijd te snel gaat, wordt de espresso zuur. Terwijl als de opwarmtijd te langzaam gaat, wordt de koffie juist te bitter.
 • Temperatuur: De espresso moet gemiddeld rond de 67 °C zijn.
 • Gebruiksgemak: Hoe makkelijk is de machine in gebruik, het zetten van espresso, opschuimen van het melk en het schoonmaak en onderhoud van de machine?
 • Energiegebruik: Hoeveel energie verbruikt de machine bij het zetten van één of twee kopjes espresso?
 • Gelijke hoeveelheid in twee kopjes: Veel machines zijn voorzien van een one-touch functie. Als je twee kopjes tegelijkertijd zet, moet de hoeveelheid in ieder kopje gelijk zijn
 • Opschuimen van melk: De structuur, volume en de temperatuur van de opgeschuimde melk wordt getest. De structuur van de melk zegt veel over de hoeveelheid water in de melkschuim. In melkschuim met een goede structuur kun je zelfs professionele figuurtjes maken, zoals in een koffiebar.

Het proeven van koffie blijft mensenwerk

Vervolgens wordt door een panel de koffiemachines getest en gaan ze proeven. Van iedere machine proberen ze twee verschillende espresso's, een sterke en een mildere koffie. De espresso wordt dan getest op de volgende punten:

 • Totaaloordeel
 • Nasmaak
 • Body
 • Balans van de smaken
 • Zoetheid
 • Zuurheid
 • Bitterheid
 • Geur
 • Textuur van de cremelaag
 • Kleur van de cremelaag

De winnaar en zijn predicaat

Uiteindelijk worden er verschillende predicaten uitgedeeld, afhankelijk van het eincijfer van de machine. Het predicaat 'best getest' gaat uit naar de machine die kwalitatief het beste is. Dan gaat het predicaat 'beste koop' uit naar de machines die een goede prijs-kwaliteitverhouding hebben. Soms deelt de Consumentenbond een predicaat 'afrader' uit, voor een machine met een te slechte kwaliteit.Populaire producten
Met handige prijsvergelijker

Nooit meer eindeloos speuren naar je allerbeste keuze!

Vergelijk alle prijzen